Reclama - Edy Speed Trans

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Dualism si Categorisirea

Incercam sa descopar..dece omul , are boala asta a categorisirii. Dece din setea de cunoastere , intervin anumite reguli care uneori isi pierd ideea de baza , si nu creeaza decat ura ( ca de exemplu natiile de oameni: negri-albi ) . Nu puteau exista doar oameni? nu puteam fi toti la fel? ...desigur , oricine stie ca suntem toti la fel ... dar asta in interior..in exterior , prezentam o teama sau o repulsie fata de oameni colorati pt ca am fost invatati ca sunt altfel..

Si ca sa ajung asa vag la my point , categorisirea este boala omului luata din dualism. Sau mai corect spus , categorisirea este formai evoluata a dualismului. Dualismul este prezent in toti , si se poate explica prin nenumarate feluri: Cand vine vorba de puteri financiare mondiale se aduce vorba de Rusi si Americani.. Cand vine vorba de o viata extrateresta , brusc si rusii si americani sunt oameni.. Adica la fel.. Dece nu ar putea fi : Extraterestrii , Rusi si Americani ? .. va spun eu , pentru ca nu ar putea fi indexati intr-o categorie toti la un loc.. Si astfel , dualismul creeaza categori...

In viata unui om , dualismul este prezent , si dupa parerea mea iremediabil. De mici suntem indoctrinati cu Rai si Iad , Bine si Rau , Ying si Yang , Apa si Foc , Alb si Negru.. Tot din doctrina asta , se formeaza si ideea aberanta , cum ca dupa moarte ar fi ceva.. "Viata" si "Viata de apoi" ..

Dar din pacate , omul nu poate intelege ca el este si bun si rau. Toata lumea are o impresie despre el , si se auto indexeaza in o categorie. " eu sunt bun" sau "eu sunt rau" .. Dar nici unul nu se gandeste , ca defapt sunt mari sanse sa fie in aceiasi masura bun , cat este de rau ( sau vice versa ) .

Concluzia ar fi ca , Dualismul dupa parerea mea este iremediabil , dar aceasta consecinta a sa fiind categorisirea , ar trebui scoasa din mintea oamenilor. Nimeni nu te acuza daca incerci sa vezi daca esti mai mult bun , decat rau. Dar cu siguranta lumea te va acuza , daca faci pe cineva rau...chiar daca el este..

Un comentariu:

  1. cuvantu asta .... dualism, exista inainte sa il scri tu aici? daca da esti genial, daca nu esti de doua ori genial :P

    RăspundețiȘtergere